Kattorosetti – tee asennus kerralla oikein!
Asutko arvokkaassa jugend-talossa tai haluatko vain muuten vanhaa aikaa henkiviä elementtejä asuntoosi? Kattorosetit sopivat yllättävän monenlaiseen sisustukseen, ja myös moderneissa kodeissa nähdään kattorosetteja klassisina sisustuelementteinä. Kuinka sitten kannattaa valita sopiva kattorosetti ja miten se asennetaan? Tässä artikkelissa kerrotaan asiasta lisää.
Mikä kattorosetti?
Kattorosetti- eli kattoruusuke on sisustusklassikko, joita on käytetty jo satojen vuosien ajan. Rosetit ovat olleet yksi osa talojen kattokoristeita, kuten vaikkapa kattolistat ja erilaiset kattomaalaukset. Ruusukkeiden asennukselle on ollut myös pari muuta syytä: ne ovat suojanneet kattoa kuumenemiselta. Esimerkiksi kattokruunun kynttilät ovat saaneet niin suuren lämmön aikaiseksi, että pahimmillaan ne voisivat jopa sytyttää puisen sisäkaton. Rosettien avulla on myös voitu peittää esim. ilmanvaihtokanavien suuaukkoja.
Tuotteella on siis pitkät perinteet. Nykyään rosetteja saa eri materiaaleista valmistettuna (kipsi, polyuretaani ja polystyreeni). Eri malleja on runsaasti, esim. Byggmax tarjoaa verkkokaupassaan 25 eri mallia. Kun sopiva malli on valittu, on aika tehdä tarvittavat asennustoimenpiteet. Seuraavassa muutama asia, jotka asennuksessa kannattaa muistaa.
Kattorosetin asennus
Kattorosetin asentamisen voi hyvin tehdä itse, vaikka kodin isommat remonttihommat eivät olisikaan hanskassa. Muutamia asioita on syytä ottaa huomioon asennuksen yhteydessä. Varmista ensin, tarvitseeko valaisimien takia tehdä leikkauksia kattorosettiin, ja että pinta johon kattorosetti asennetaan, on tasainen ja puhdas. Jos asennat rosetin kattolampun kohdalle, tee reikä johdolle esim. mattoveitsellä.
Tarvitset liimamassaa rosetin kiinnittämiseksi kattoon, halutessasi voit viimeistellä katon ja rosetin välisen reunan akryylimassalla. Muista, että akryylimassa pursotetaan silikonipistoolilla, ja se voidaan tarvittaessa maalata vielä kuivumisen jälkeen kattomaalilla. HUOM! Maalin on oltava vesiohenteista!
Liimausvaiheessa osa liimasta saattaa puristua ulos, kun painat rosetin kattoa vasten. Käytä märkää kangasriepua liiman pyyhkimiseen, ennenkuin se ehtii kuivua. Käytä lateksiliimaa, jos kattorosetti on tehty polystyreenistä, ja asennusliimaa, jos kattorosetti on tehty polyuretaanista.
Helppoa, eikö? Useassa kodin pienremontissa kannattaa ehdottomasti kääntyä asiantuntijan puoleen, mutta kattorosetin asennus onnistuu ihan varmasti lähes jokaiselta, kunhan asiaan on ennakolta perehdytty hyvin. Tsemppiä asennukseen!
Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit:
Kilpailuttamalla remonttihankintasi Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
- parhaan hinnan
- tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
- valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
- mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset
Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.