Kohti talvea mennään, tiivistä ikkunat ajoissa

Tätä artikkelia kirjoitettaessa (24.10.2021) ovat yöpakkaset jokaöinen asia aivan koko Suomessa. Lähestyvän talven tulon voi aistia joka ikinen aamu. Tästä johtuen perinteiset talveen liittyvät valmistautumisrituaalit ovat hyvässä vauhdissa, ja esim. talvirenkaiden vaihtajia näkee autokatoksissa jokaisessa suomalaislähiössä. Piha on laitettu kuntoon talvea varten, ja kodin talvihuolto on saatu hoidettua, eli talvi voi tulla? Tässä artikkelissa käydään vielä tarkemmin läpi yksi tärkeimmistä toimenpiteistä, eli ikkunoiden tiivistys.
 
Pakkasennätyksiä rikottaessa mieleen saattaa muistua kodin lämpötilan vaihtelut edellisiltä talvilta. Osa suorastaan nauttii viileän raikkaasta huoneilmasta, mutta suurin osa meistä osaa arvostaa lämmintä kotia, jossa ilman vedon tunnetta. Tästä johtuen ikkunoiden tiivisteiden tarkistus ja vaihtaminen on ehdottomasti asia, joka kannattaa tehdä säännöllisin väliajoin. Mutta kuinka tämä prosessi itse asiassa tehdään?
 
Ikkunatiiviste 
Tiivistä ikkunat – vetoisuus vähenee ja lämmityskulut laskevat
Ikkunoiden tiivistäminen on yksi niistä asioista, jonka jokainen meistä osaa varmasti tehdä. Tiivisteet kannattaa läpikäydä vuosittain ennen pakkasten tuloa, ja irronneet tiivisteet pitää kiinnittää takaisin. Vaurioituneet tiivisteet on vaihdettava uusiin. Tämä sekä vähentää vetoa asunnossa, mutta se myös pitää sisäilman puhtaampana. Ikkunan huurtuminen voi olla merkki siitä, että tiiviste kannattaa vaihtaa. Voi olla, että joudut vaihtamaan tiivisteitä jopa lähes vuosittain, tämä riippuu suuresti tiivisteen laadusta, mistä kerrotaan lisää myöhemmin.
 
Jos sinulla on talon huoltokirja saatavilla, katso kirjasta sopivat ohjeet ikkunoiden tiivistämiseen. Jos huoltokirjaa ei ole, voit löytää tiivistämiseen liittyvän infon ikkunavalmistajan huoltokirjasta. Jos näitä ei ole saatavilla, kannattaa yleensä kysyä asiantuntijan neuvoa tiivistämiseen. Voit esimerkiksi ottaa kauppaan mukaan pienen pätkän vanhaa tiivistettä, jolloin myyjä osaa valita sinulle oikean vaihtoehdon.
 
Kuinka vaihdan ikkunatiivisteet?

Ikkunatiivisteiden vaihtaminen on sinänsä yksinkertainen temppu – vanha tiiviste pois ja uusi tilalle. Kun revit vanhat tiivisteet pois, puhdista asennuskohta hyvin, jolloin uuden tiivisteen kiinnitys onnistuu paremmin. Jos vanha tiivistemalli on toiminut hyvin, voit käyttää samanlaista mallia. Jos kuitenkin jostain syystä et ole ollut tyytyväinen, kannattaa keskustella myyjän kanssa eri vaihtoehdoista, esim. K-Raudan valikoimista löydät yli 50 erilaista tiivistevaihtoehtoa.

 
Itse vaihtaminen on helppoa, itseliimautuvien tiivisteiden kohdalla poistat vain suojapaperin, ja laitat tiivisteen paikalleen. Osa tiivisteistä on ns. uratiivisteitä, joiden kiinnitysnuoli painetaan suoraan ikkunauraan. Jos asennat liimautuvaa tiivistettä, pidä huoli siitä, että et koskettele liimapintaa, sillä tämä voi vaikuttaa pitkällä aikavälillä kiinnityksen pitävyyteen. Mutta siis verrattain helppo homma on kyseessä, varsinkin tiivisteiden vaihtaminen on todella yksinkertaista, sillä asennuskohtakin on valmiiksi määritelty erittäin tarkkaan jo aikaisemmilla asennuskerroilla.
 
talvimaisema
 
Näillä vinkeillä pääset asiassa varmasti eteenpäin, eli talvi saa tulla!
 
Kilpailuttamalla remonttihankintasi  Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
  • parhaan hinnan
  • tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
  • valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
  • mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset

Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.