Onko pihallasi pölytystä kaipaavia kasveja? Hanki hyönteishotelli!

Kaipaatko parempaa satoa pihasi marjapensailta tai vaikkapa hedelmäpuilta? Voi olla, että olet hoitanut istuttamisen, kastelun, lannoituksen jne. aivan oppikirjan mukaisesti, mutta silti jotain tuntuu puuttuvan. Syynä voi hyvinkin olla se, että pihasi kaipaa enemmän pölyttäjähyönteisiä. Hyvä tapa houkutella hyötyhyönteisiä on tarjota hyönteisille ensiluokkaista majoitusta.  Kannattaa siis harkita hyönteishotellin hankintaa. Tässä artikkelissa käsitellään ötökkähotellin hankintaa ja sen hyviä ominaisuuksia.
 
Mikä ihmeen hyönteishotelli?
Hyönteishotelli on hyönteisille rakennettu pesä, jossa hyönteiset voivat pesiä ja talvehtia. Tämä tarjoaa hotellin tarjoajalle suurta hyötyä, sillä pölyttäjähyönteiset pitävät samalla huolen siitä, että pihan marjapensaiden ja hedelmäpuiden pölytys hoituu parhaalla mahdollisella tavalla. Käytännössä ötökkähotelli maksaa itsensä takaisin todennäköisesti jo ensimmäisen satokauden aikana!
 
Hyönteishotelli
 
Helpoin tapa hankkia hyönteishotelli on hakea se lähimmästä kaupasta, esimerkiksi Puuilosta. Hintahaarukka on laaja, esim. Netraudan valikoimassa edullisin hyönteishotelli irtoaa hintaan 12,90€, siinä missä kallein hyönteishotelli maksaa peräti 289€ (hinta 1.10.2021). Malleja on tarjolla runsaasti, joten jokainen löytää varmasti juuri omiin tarpeisiin sopivan vaihtoehdon.
 
Toinen vaihtoehto on tehdä ötökkähotelli itse. Perinteinen lahopuuaita toimii pesänä hyönteisten lisäksi mahdollisesti myös esimerkiksi linnuille ja siileille. Lahoamisen edistyessä sinun on vain muistettava lisätä uuttaa puuta aitaan, mutta muutoin kyseessä on varsin helppohoitoinen ja helposti rakennettava hotelli hyönteisille.
 
Toinen klassinen tapa rakentaa ötökkähotelli, on tehdä ensin puusta hotellin ulkoseinät, ja sitten rakennat hotelliin ”huoneita”, jotka täytät esim. puupaloilla joihin olet porannut reikiä. Muita hyviä vaihtoehtoja huoneiden ”sisustamiseen” ovat mm. ruohot ja kävyt. Peitä hotellin julkisivu vielä kanaverkolla, jotta linnut eivät pääse kutsumattomina vieraina paikalle! 
 
Muitakin tapoja löytyy, voit esimerkiksi porata massiivipuuhun aukkoja tai sitoa kaisloista kimppuja, joihin hyönteiset voivat tulla asumaan. Teitpä sitten minkälaisen hotellin tahansa, muista myös ottaa huomioon se, miltä hotelli tulee pihalla näyttämään ja minkälainen hotelli sopii ulkonäkönsä puolesta juuri sinun pihallesi. Ja muista, että hyönteishotelli on avoinna ympäri vuoden, eli älä poista hotellia varastoon talven ajaksi!
 
Kiinnostuitko asiasta? Kannattaa siis miettiä ensin, haluatko hankkia valmiin hyönteishotellin, vai toteutatko itse jonkinlaisen luovan ratkaisun. Joka tapauksessa tulet verrattain pienellä vaivalla saamaan pihasi uuteen kukoistukseen, eli tämä suhteellisen pieni projekti kannattaa ilman muuta toteuttaa 🙂
Kilpailuttamalla remonttihankintasi  Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
  • parhaan hinnan
  • tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
  • valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
  • mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset

Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.