Huopakaton asennus ja huolto

Vaihtaisinko talooni huopakaton? Osaisinko tehdä itse asennuksen? Ihan täysin mahdotonta se ei ole, nykyaikainen huopakatto on verrattain helppo ja turvallinen asentaa. Kuitenkin jos olet vähänkin epävarma, käänny ammattilaisen puoleen. Seuraavassa hieman lisäinfoa erilaisista huopakatoista.

Kattohuopa on sana, joka käytetään nykykielessä huolimattomasti tarkoittaen yleensä kuitenkin bitumikattoa, varsinaisen lumppuhuopakaton asentamisista luovuttiin isosti jo 1970-luvulla. Nykyään asennetaan bitumikattoja, joiden materiaali on lähes aina SBS- eli virallisesti sanottuna styreeni-butadieeni-styreeni-elastomeerikatetta. Nimi jota tästä katteesta käytetään, on bitumikermi.

Bitumikermit jaetaan kolmeen pääluokkaan:

 1. aluskermit
 2. pintakermit ja
 3. yksikerroskatteet

 

Aluskermi on tärkeä osa bitumikaton asennuksessa, sillä se estää kosteuden pääsyn talon rakenteisiin. Tässä siis pitää olla todella tarkkana, asennusvirheet koituvat todella kalliiksi!

Pintakermimalleja on lukuisia erilaisia, suosituin malli lienee tällä hetkellä bitumipaanukate/palahuopakatto eli bitumiset kattolaatat, joissa on paljon sekä kuvioita että malleja. Toinen vaihtoehto on tiivissaumakate, joka on pelkistetympi vaihtoehto huopakatolle.

Bitumikatto – miksi asentaisin sellaisen? Bitumikaton hyödyt

Bitumikatto on vaihtoehto, jossa on monia etuja:

 • Bitumikatto on hiljainen sateella
 • Bitumikatto on muokattavissa erilaisille katoille helposti
 • Bitumikatto on suhteellisen helppoa asentaa itse
 • Lumi ei lähde vaarallisesti liikkeelle bitumikatolta, ja
 • Bitumikatto on verrattain edullinen vaihtoehto

 

Huopakatto kannattaa huoltaa keväisin ja syksyisin. Yksinkertaisilla siivoustoimenpiteillä, kuten neulasten ja lehtien poistamisella estetään sammaleen muodostuminen katolle. Jos sammalta kuitenkin muodostuu, kannattaa se poistaa sammaleenpoistoaineella sekä harjalla.

Bitumikaton hinta vaihtelee jonkin verran eri myyjien välillä. Kuten niin monessa hankinnassa, myös bitumikattomateriaalit kannattaa kilpailuttaa. Tarjouspyynnöllä varmistat sinulle sopivimman materiaalitoimittajan

Kilpailuttamalla remonttihankintasi  Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
 • parhaan hinnan
 • tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
 • valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
 • mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset

Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.