Liukas piha vaatii välitöntä reagointia – toimi jo tänään!
Suolaus vai hiekoitus? Jos meni vuodenvaihde ja alkuvuosi 2022 lumen kolaamisen merkeissä, kävi sen jälkeen “perinteiset”, eli lämpötila pomppasi lähes koko Suomessa plussan puolelle, ja saimme nauttia jo varsin keväisestä ilmastosta. Hyvänä puolena tässä oli tietenkin lumitöiden väheneminen, mutta mutta.. lumen sulaessa pääsimme kaikki liukastelemaan nollakelissä erittäin jäisille tienpinnoille. Pihanäkymä saattoi muuttua yhdessä vuorokaudessa lumikaaoksesta esim. tällaiseksi:
Esimerkiksi Tampereella Acutan päivystys ruuhkautui liukastuneiden määrästä johtuen, ja samaa tarinaa voitiin kertoa myös muiden kaupunkien osalta. Liukkaat kelit vaativat siis jälleen veronsa, miten jokaisen taloyhtiön ja omakotiasujan tulee varautua tilanteeseen? Nastalenkkarit auttavat yksilötasolla, mutta myös pihan liukkauden estämiseksi on tehtävissä paljon. Tässä artikkelissa käydään läpi pääkohdat tähän asiaan liittyen.
Pihan hiekoitus vai suolaus?
Käytännössä sinulla on pari eri vaihtoehtoa liukkaan pihan kanssa, voit joko hiekoittaa tai suolata pihan. Molemmat vaihtoehdot ovat oikein hyviä ja ne ajavat kyllä asiansa, mutta muutamia erojakin löytyy. Käydään seuraavaksi läpi molemmat vaihtoehdot ominaisuuksineen.
Pihan suolaus – ei vaadi jälkisiivousta keväisin
Kymmenen kilon säkki suolaa Biltemasta, ja liukastumisvaara on poissa? Periaatteessa näin on, esim. portaat ja käytävät saa helposti kuntoon sulatussuolan avulla. Jos siis puhutaan pienistä sulatettavista alueista, niin tämä vaihtoehto on erinomainen. Suolaan ei tarvitse keväisin harjata pois, paitsi jos suolaa on laitettu pinnoille, joiden rakenteita suola voi vaurioittaa (esim. betonilaatat).
Suolan käyttö on siis helppoa, mutta onko se ekologista? No ei ole, eli ekologisesta näkökulmasta tarkasteltuna hiekoitus vie voiton. Eli yhteenvetona voitaisiin todeta, että pienen käytävän suolaaminen on ok, mutta suurempien alueiden ollessa kyseessä, ja pelkästään ympäristönäkökulmaa mietittäessä, suola ei ole ensisijainen vaihtoehto. Suolaus ei myöskään kovinkaan hyvin sovi koville pakkasille (pakkasta yli seitsemän astetta).
Hiekoitus – se ympäristöystävällisempi valinta
Perinteinen tapa ehkäistä luistoa on pihan hiekoitus. Jos suunnitelmissasi on hiekoittaa suolan sijaan, sinun ei tarvitse katsella sääennusteita, sillä hiekoitus sopii vaikka kuinka kylmiin olosuhteisiin. Hiekoitussepeli on verrattain edullista, saat 20 kg:n säkin alle seitsemällä eurolla esimerkiksi Bauhausista. Ja kuten jo mainittiin, hiekoitus on se ekologisempi vaihtoehto.
Oikeastaan suurin ongelma hiekoituksen suhteen on se, että voit joutua (hieman lumentulosta riippuen) hiekoittamaan pihan useaan kertaan. Tämä kaikki kertynyt hiekka sinun on harjattava pois sitten kevään tullen. Eli jos päädyt hiekoittamaan, saat bonuksena yhden työvaiheen lisää. Mutta sinänsä, jos näistä kahdesta vaihtoehdosta pitäisi valita, niin varmasti 90% päätyy hiekoitukseen suolauksen sijaan.
Muitakin vaihtoehtoja toki löytyy. Esimerkiksi Motonetin myymä pihan pikajääsulatusrae on helppo ja kätevä tapa hoitaa käytävä kuntoon. Joka tapauksessa, päädyit sitten mihin ratkaisuun tahansa, mieti nämä asiat ja tee hankinnat valmiiksi jo hyvissä ajoin. Parhaimmillaan vältyt luunmurtumilta ja voit nauttia täysipainoisesti talven hiihtokeleistä sairaalapedin sijaan 🙂