Mitä eristettä minun kannattaisi käyttää ulkoseinän eristämisessä – 7 vaihtoehtoa

Eristyshommat kuulostavat maallikon korvaan asialta, mikä helposti annetaan sen kummemmin miettimättä ammattilaisen hoidettavaksi. Välttämättä näin ei kuitenkaan ole, kannattaa ainakin selvittää mitä eristäminen tai lisäeristäminen vaatisi. Ja vaikka kääntyisitkin ammattilaisen apuun, on sinun joka tapauksessa mietittävä valmiiksi käytettävä eristemateriaali. Tässä tilanteessa eristelevyt kannattaa ilman muuta kilpailuttaa

Erilaisia eristemateriaaleja on runsaasti tarjolla, ja eri materiaaleissa on hyvät ja huonot puolensa. Tässä artikkelissa käydään läpi 7 erilaista eristemateriaalia, ja niiden hyvät ja huonot puolet. Tilanteet vaihtelevat, joten emme pysty antamaan kaiken kattavaa neuvoa, mikä materiaali on sopivin. Kuitenkin tämän tekstin avulla saat lisätukea päätöksentekoon, ja toivottavasti säästäs lämmityskuluissa esim. oikeanlaisesta lisäeristyksestä johtuen.

Eristemateriaalit – esittelyssä 7 eri vaihtoehtoa

Eristemateriaalin valinnassa kannattaa aluksi luoda katsaus esim. K-raudan laajaan valikoimaan. Tämä tarjoaa hyvän pohjan sopivimman eristemateriaalin mietintään. Seuraavassa esitellään seitsemän yleistä eristettä, ja kerrotaan lyhyesti niiden ominaisuuksista.

1. Selluvilla

Selluvilla on ekologinen vaihtoehto, jota käytetään yleensä esimerkiksi ylä- ja alapohjien lisäeristämiseen. Selluvilla on tehty puukuidusta, ja sen asentamiseen tarvitset puhalluslaitteen. Kannattaa kilpailuttaa myös puhalluslaitteen vuokra! 

2. Kivivilla (käytetään myös nimitystä vuorivilla)

Kivivillassa on paljon hyviä puolia: se ei ime kosteutta ilmasta kastuessaankin se kuivuu todella nopeasti, se on myös hyvin ääntä eristävä materiaali, minkä lisäksi se on myös paloturvallinen eriste.

3. Lasivilla

Yleensä jätelasista valmistettu lasivilla on myös hyvä valinta lämmöneristykseen. Lasivilla imee kosteutta itseensä jonkin verran kivivillaa enemmän, eli lasivilla pitää muistaa aina suojata hyvin kosteudelta ennen asennusvaihetta.

4. EPS- eli styrox -eriste

Styrox -levy on valmistettu polystyreenistä, ja styrox -nimi on jäänyt yleiseen käyttöön EPS-levystä puhuttaessa. Se eristää todella hyvin lämpöä, minkä lisäksi se on erittäin helppoa asentaa esim. routaeristeeksi. Asia, mitä moni ei tiedä, on se, että styrox-levyt ovat kokonaisuudessaan kierrätettävää materiaalia.

5. Leca-sora

Leca-kevytsoraa valmistetaan savesta, ja se sopii todella hyvin esimerkiksi ryömintätilaiseen alapohjaan. Leca-sora asennetaan puhaltamalla. Kerran asennettu sora kestää todella pitkään, eli vaikka taloa tarvitsisi remontoida säännöllisin väliajoin, niin alapohjan eristystä ei tässä tapauksessa tarvitse miettiä enää asennuksen jälkeen.

6. Finnfoam, eli suulakepuristettu polystyreeni

Finnfoam on materiaali, joka soveltuu käytännössä kaikenlaiseen eristämiseen. Materiaalissa on yhtenäinen solurakenne, mikä johtaa siihen, että se on erittäin tiivis ja eristää todella tehokkaasti. Materiaalin hyvä puoli on myöskin se, että se ei homehdu.

7. Kevytbetoni

Esimerkiksi kellaritilojen seinien eristys sisäpuolelta kannattaa toteuttaa kevytbetonilla. Kevytbetoni ei homehdu, ja eristäminen kevytbetonilla käy todella vaivattomasti. Tämä on yksi niistä eristysprojekteista, jonka lähes jokainen meistä osaa hyvän perehtymisen jälkeen tehdä itse.

Minkä materiaalin valitsisin? Mistä saisin lisätietoa?

Osalla lukijoista on varmasti jo tässä vaiheessa vahva mielipide siitä, millä materiaalilla eristämistä tai lisäeristämistä aletaan toteuttaa. Siinä tapauksessa seuraava vaihe on tietenkin tarjouspyynnön jättäminen. Osa lukijoista taas varmasti janoaa vielä tarkempaa lisäinfoa, ja ei hätää sen suhteen! Tulemme lähiaikoina paneutumaan vielä syvemmin eristämisen maailmaan, joten kannattaa seurata mitä tuleman pitää 🙂

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Kilpailuttamalla remonttihankintasi  Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
  • parhaan hinnan
  • tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
  • valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
  • mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset

Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.