Mikä auton käyttövoimaksi? Katsot vinkit ennenkuin käynnistät Cardeal Finderin!

Ennen kaikki oli helpompaa. Mene autoliikkeeseen – kerro myyjälle, minkälaista autoa etsit – myyjä kysyy “bensa vai diisseli?” – koeaja pari vaihtoehtoa – tee ostopäätös – toista viiden vuoden päästä. Suunnilleen tuolla tavalla se on mennyt. Toisaalta moni asia on nykyään paremmin, netti tarjoaa mahdollisuuden vertailla eri merkkejä, ominaisuuksia, ja hintoja. Tämä saattaa toisaalta aiheuttaa ongelmia, sillä eri merkkejä on tarjolla valtava määrä, ja aikaa helposti kuluu todella paljon eri blogeja lukiessa ja vertailua tehdessä. Asiantunteva automyyjä osaa kartoittaa asiakkaan tarpeet siten, että asiakas saa juuri sen (kukkarolle) sopivan, unelmien menopelin. Kuitenkin ennen autolliikkeeseen astumista (tai tarjouspyynnön tekoa) on hyvä miettiä muutama perusasia valmiiksi. Yksi merkittävimmistä on auton käyttövoima, ja tämä artikkeli keskittyy vertailemaan eri vaihtoehtojen (bensiini, diesel, kaasu, sähkö tai hybridi) hyviä ja huonoja puolia. Aloitetaan siitä perinteisimmästä, eli bensiinimoottorista.

Bensa -vanhassa vara parempi vai kallis ympäristökatastrofi?

Suurin osa Suomen teillä liikkuvista autoista saa käyttövoimansa edelleen bensiinimoottoreista. Bensiinimoottorien kehitys on vienyt moottoreita aina vaan kestävämmiksi, tehokkaammiksi ja nykyään jopa ekologisemmiksi. Bensiiniä on helposti saatavilla lähes Suomen jokaisessa kolkassa, ja veronkorotuksista huolimatta keskituloinen perhe pystyy kuukausipalkoillaan kustantamaan helposti ainakin yhden auton polttoaineet.

Vaikka bensiinimoottoreiden valtakaudelle ei vielä lähivuosina näy loppua, on muistettava, että bensiinimoottori käyttää fossiilisesta öljystä jalostettua polttoainetta, ja öljyn on ennustettu loppuvan maapallolta seuraavien viidenkymmenen vuoden aikana. Sanomattakin on selvää, että tämän asian vaikutukset tulevat näkymään bensiinin hinnassa ja ylipäänsä autojen käyttövoimassa huomattavasti aikaisemmin. Onko siis vuonna 2020 enää järkevää ostaa bensiinimoottorilla käyvää autoa?

Nyrkkisääntönä voidaan todeta, että jos ajat pienehköllä autolla ja vuosittaiset kilometrimäärät eivät ole mitään valtavia (alle 15 000 km/vuosi), niin kokonaiskustannuksiltaan bensiinikäyttöinen auto tulee halvimmaksi. Nykyiset bensamoottorit ovat myös saastuttavuudeltaan huomattavasti maltillisempia kuin takavuosien mallit, eli näistä syistä johtuen voidaan todeta bensiinimoottoriauton olevan edelleen joissain tilanteissa oikein hyvä valinta.

Diesel – eikö se jo verotettu kannattamattomaksi?

Myös dieselmoottori kuuluu käyttövoimavaihtoehtojen vanhaan koulukuntaan, sillä dieselmoottori keksittiin jo vuonna 1893. Dieselautoilijat saivat vielä joitakin vuosia sitten nauttia edullisista ajokilometreistä, sillä dieselauton hinta oli hiilidioksiidipäästöihin sidotun verotuksen ansiosta hyvin lähellä bensiinikäyttöistä autoa, ja itse diesel-polttoaine oli huomattavasti perusbensiiniä halvempaa. Ne ajat ovat kuitenkin takanapäin, ja dieselautojen ensirekisteröinnit ovat Suomessa dramaattisesti laskeneet.

Milloin diesel sitten olisi oikea ratkaisu? Jos ajat paljon pitkiä matkoja (vuodessa reippaasti yli 15 000 kilometriä), ja ajat suurehkoa autoa, on diesel siinä tilanteessa taloudellisesti järkevä ratkaisu. Muista kuitenkin, että diesel-autojen pakokaasut ovat teknologian kehityksestä huolimatta iso tekijä kaupunkien ilmanlaadun pilaamisessa, eli tämä saattaa johtaa siihen, että dieselautoilun kulut tulevat tulevaisuudessakin nousemaan.

Kaasuautot – asutko riittävän lähellä tankkauspistettä?

Markkinoilta löytyy laaja valikoima kaasumaisilla polttoaineilla käyviä autoja. Etuna bensiiniin ja dieseliin on pienemmät hiukkaspäästöt, ja kaasuauton voidaankin todeta olevan hiukkaspäästöjen näkökulmasta huomattavasti ekologisempi vaihtoehto bensiini- ja dieselkäyttöisiin autoihin. Kaasuautot tuottavat myös vähemmän melua, myös tämä asia on hyvä huomioida.

Kaasuautojen suurimpana ongelmana ja myynnin kasvun esteenä voidaan ainakin Suomessa pitää erittäin huonoa polttoaineen saatavuutta – tankkausasemia on yksinkertaisesti liian vähän. Eli niin absurdilta kuin se kuulostaakin, on sinun ennen kaasuauton hankintaa katsottava ihan ensiksi kartasta, meneekö auton tankkaaminen täysin mahdottomaksi! Jos asut riittävän lähellä tankkauspistettä ja kaasumoottori tuntuu hyvältä vaihtoehdolta, niin anna mennä! Yksi potentiaalinen vaihtoehto on tällöin toki myös kaksoispolttoaineauto, jossa on mahdollisuus käyttää kaasun lisäksi ihan “normaalia” bensiiniä.

Sähköauto – joko olisi aika?

No voiko sitä täyssähköautoa jo käyttää yhtä huolettomasti kuin bensiinillä liikkuvaa autoa? No ei voi, ainakaan vielä. Sähköauton toimintasäde on täydessä latingissakin vielä huomattavasti pienempi, ja latausaika on aina muistettava huomioida, se on ikävämpi juttu muistaa vasta aamulla että auto taisi jäädä lataamatta.. Pidemmät ajomatkat on suunniteltava tarkkaan, eli miksikään todella huolettomaksi vaihtoehdoksi ei sähköautosta vielä ole. Kuitenkin sähköautossa voidaan jo nähdä kiistattomia etuja, ja muutama vuosi tästä eteenpäin tilanne voi esim. akkujen keston suhteen olla täysin erilainen.

Toki sähköauton ostaminen voidaan nähdä myös kannanottona paremman tulevaisuuden puolesta, sähköautot maksavat enemmän ja käyttö ei, kuten edellä mainittiin, ole täysin vaivatonta. Jos ajat päivittäin lyhyitä matkoja, ja jos työpaikallasi on hyvä latausmahdollisuus, tarjoaa täyssähköauto pitkällä aikavälillä tarkasteltuna myös taloudellisesti kilpailukykyisen vaihtoehdon. Eli ei täysin tyrmätä tätä ajatusta, ja muutamassa vuodessa koko ala menee todennäköisesti isoja harppauksia eteenpäin.

Eli mikä vaihtoehto sopisi juuri minulle? Vai ostaisinko kenties hybridin?

Niin, hybirimallit ovat yksi hyvä vaihtoehto. Hybridiautoja löytyy markkinoilta sekä ladattavia että ei-ladattavia malleja, ei-ladattavien ollessa vielä tällä hetkellä enemmistönä. Itselataava bensiinihybridi sopii hyvin silloin, kun autolla ajetaan pitkiä matkoja, ladattavat hybridit tulevat kustannustehokkaimmiksi lyhyillä matkoilla. Ja jos täyssähköautoissa mennään lujasti eteenpäin muutaman vuoden aikana, niin sama koskee ilman muuta myös hybridimalleja, eli kuluttajalla on tulevaisuudessa hyvät oltavat!

Kertauksena vielä tähän loppuun, tässä hieman suuntaviivoja valintaan:

Bensiinimoottori – pieni tai keskikokoinen auto, vähän kilometrejä (alle 15 000 km) vuodessa

Dieselmoottori – yli 15 000km/vuosi, suurehko auto

Kaasuauto – jos tankkauspiste on riittävän lähellä

Sähköauto – ajat yleensä lyhyitä matkoja, työpaikallasi on mahdollisuus lataukseen

Hybridimallit – sama juttu kuin täyssähköautoissa – hyvät latausmahdollisuudet ovat todella tärkeitä!

Tällä evästyksellä voitkin käynnistää Cardeal Finderin, ja antaa luotettavan ja asiantuntevan automyyjän etsiä juuri sinulle sopivin vaihtoehto!

Kilpailuttamalla remonttihankintasi  Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
  • parhaan hinnan
  • tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
  • valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
  • mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset

Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.