Terassilaudan valinta – komposiittilauta vai Accoya?

Onko sinulla terassitalkoot kevään tehtävälistalla? Mikä materiaali kannattaa valita terassilaudaksi? Olemme aikaisemmin jo käsitelleet terassilaudan leveyden merkitystä, sekä terassin huoltamista. Tänään keskitymme vertailemaan kahta eri terassilautamateriaalia, nimittäin komposiittilautaa ja Accoyaa. Molemmissa vaihtoehdoissa on puolensa, eikä kumpikaan ole missään nimessä huono valinta. Tämän blogitekstin myötä pyrimme esittelemään erot näiden kahden materiaalin välillä.

Accoya – ekologinen valinta jopa 50 vuoden takuulla

Kuten jo aikaisemmassa artikkelissamme olemme kertoneet, Accoya valmistetaan Pinus Radiata -männystä, ja se on tuotemerkki myrkyttömästi ja ekologisesti käsitellylle puulle. Accoya kyllästetään teollisuusetikalla, jolloin puun soluseinä turpoaa. Tämä vaikuttaa suuresti puun mittapysyvyyteen, sekä siihen, että puu ei lahoa. Tästä johtuen Accoya -puutuotteille myönnetään 25 vuoden takuu maansisäisiin rakenteisiin, ja peräti 50 vuoden takuu maanpäällisiin rakenteisiin.

Accoya ei lahoa, ja se kestää hyvin ultraviolettisäteilyä. Accoyasta ei myöskään irtoa tikkuja, ja se on siis käytännössä huoltovapaa materiaali. Tämän kaiken lisäksi se on ekologinen, myrkytön vaihtoehto terassilaudaksi. Oma veikkauksemme onkin, että Accoyan suosio tulee kasvamaan suuresti tulevien vuosien aikana juurikin näistä edellä mainituista syistä.

Komposiittilauta – kierrätysmuovia ja puukuitua kestävässä muodossa

Mitä jos sittenkin käyttäisit komposiittilautaa? Tämä materiaali on myös käyty läpi jo kerran aiemmassa artikkelissamme. Komposiittilaudassa on paljon samoja hyviä ominaisuuksia mitä Accoyassa, mutta joitain eroja myös löytyy. Muista, että terassi on tarkoitus rakentaa kestämään todella monta kesää ja talvea, eli hätiköiden tätä valintaa ei kannata tehdä!

Komposiittilauta valmistetaan kierrätysmuovista ja puukuidusta. Markkinoilta löydät puukomposiittia, joka sisältää valmistajasta riippuen puuta 20-60%. Tämän lisäksi komposiittilaudassa on joko suurtiheyksistä polyeteenimuovia tai polypropeenimuovia, pigmenttiaineita sekä suoja-aineita. Kyseessä on siis materiaali, jota voit sahata  aivan samalla tavalla kuin sahaisit puutavaraa.

Komposiittilaudan käytössä on paljon hyviä puolia: se ei ime vettä ja se kuivuu nopeasti, eli maksimissaan joudut kesäsateen jälkeen käymään telan avulla terassin läpi. Komposiittilauta on myös erittäin helppohoitoista, ja se hylkii hometta ja tahroja. Sinun ei näin ollen tarvitse tehdä mitään erillistä pintakäsittelyä. Eli kaikin puolin oikein toimiva vaihtoehto!

Kumman siis valitsisin? Mitä asioita kannattaa ottaa huomioon?

Terassilautoja valittaessa paljon riippuu tietysti omista mieltymyksistä. Voi olla hyvä idea käydä tutustumassa tuttavien ja naapureiden terasseihin ennen lopullisen päätöksen tekemistä, sillä tulet katselemaan terassiasi mahdollisesti jopa seuraavat parikymmentä vuotta. Jos keskitytään vertailemaan Accoyaa ja komposiittilautaa, voidaan lähestyä asiaa ainakin seuraavalla kolmella tavalla:

1. Hinta: Accoya on näistä kahdesta vaihtoehdosta huomattavasti kalliimpaa. Kulkeeko hinta ja laatu sitten käsi kädessä? Osittain tämä on tietenkin makuasia, mutta materiaalina Accoya nähdäksemme vie voiton laatukilpailussa. Tässä tosiaan kannattaa huomioida niin omat mieltymykset kuin budjettikin.

2. Ulkonäkö: lähtökohtaisesti Accoya haalistuu vuosien saatossa vähemmän kuin komposiittilauta. Taas kerran, kuinka paljon laitat painoarvoa tälle asialle?

3. Saatavuus: tätäkin asiaa joudut joissain tilanteissa miettimään. Komposiittilautaa on tarjolla yleensä todella paljon ja komposiittilautaa myyviä toimijoita löytyy varmasti runsain määrin. Accoyan saatavuus saattaa olla hieman rajatumpaa. Yksi hyvä tapa hoitaa tämä asia on tietenkin jättää tarjouspyyntö Rautakauppias.fi -sivustolle.

Helppoa ratkaisua tähän asiaan ei siis ole, mutta toisaalta oman kokemuksemme perusteella voimme vakuuttaa, että kumpikaan vaihtoehdoista ei ole huono. Eli päädyitpä sitten kumpaan ratkaisuun tahansa, niin terassikesästä tulee onnistunut 🙂

Kilpailuttamalla remonttihankintasi  Rautakauppias.fi -palvelussa, saat:
  • parhaan hinnan
  • tarjouspyyntösi helposti usealle eri tarjoajalle
  • valmiiksi mietityn tarjousmuodon, jolloin sinun ei tarvitse miettiä tarjouspyynnön sisältöä
  • mahdollisuuden pohtia rauhassa sitä, minkä tarjouksen valitset

Tämä kaikki on sinulle täysin ilmaista, eikä tarjouspyynnön jättäminen sido sinua mihinkään.